Pages

Raivo Raave

neljapäev, 12. august 2010

Hari oma aeda

Aeg on liigestest lahti ja turumajanduse nähtamatu käsi halvat...  Olles selle rahvakeha liige - tunnetame valu ja kasvavat psühholoogilist traumat. Me võime rääkida kriisi hädadest, aga me võime rääkida ka kriisi võimalustest. Isegi kriisi väest. Tänane hea sõum on: on aeg hakata harima oma  aeda.

Meie hädad ongi seotud sellega, et oleme oma vaimse, hingelise ja füüsilise aia sööti jätnud, et see on umbrohtu kasvanud, on hävinenud. Oleme kaotanud õnnistuse.

Kui August Gailit üleb, et pagulus on palk pattude eest, siis kas kriis pole midagi sarnast. Üks mu vana sõber asutas just Rõõmsate  Meeleparandajte Ordu. Meeleparandus on valus, aga seda saab rõõmsalt teha. Tee siin üks avastus: mida sa iganes ka ei peaks tegema – sa saad valida, kuidas seda teha. Isegi ebameeldivat saab teha sisemiselt rõõmus olles.

VÄÄRTUSKRIIS

Majandus on üks elu osa ja kapitalismi krediidimajandusele ja selle derivaatidele rajat kood  ilmselt küll läbi kukkunud ja sel kujul enam ei taastu, kuid elu läheb ju edasi. Palju valusam on tunnistada, et oleme  teinud vigu, oleme valesti hinnanud ja tegelikult on meil väärtuskriis.

Kui vaatame oma esivanemaid, kes jäid ellu sõjakeerises ja laagrites – siis see, mis neid läbi kandis olid nende kindlad põhiväärtused. Usk ja sisemine kindlus, mis ei laksunud neil kibestuda ja põhja minna ning mis tuli lastetoast ja kollektiivsest alateadvusest. Täna meil pole enam seda pärandit.

Aga ometi on meil omad võimalused. On võimalus puhastuda, On võimalus parandada ja uuendada meelt. On võimalus haarata loovuse järgi. On võimalus muuta oma teadvuse taset.
Jah: mõtted saavd asjadeks. Lisa emotsioonid, kujutlus ja usk  juurde ja korde seda küllaldaselt ning su tegelkkus hakkab muutuma.

Kõigis inimeste  tegemistes on nii, et 80% osa on teadvusel ja 20% tehnikal.
Isegi meie kuulus vaba valik sõltub igal hetkel meie teadvuse tasandist ja järelikult saame sel hetkel teha ühe ja ainult ühe valiku: nimelt selle, mis vastab meie teadvuse tasandile praegu.

Sestap pole vaja tunda süütunnet - sest kuigi ehk vigaselt, ei saanudki me
oma valede valikute puhul toimida teisiti. Süütunne toob alati sisse ka automaatse
karistusprogrammi.

HARI OMA AEDA

Praegu pole aeg oodata, et õpilane oleks valmis...küll siis õpetus või õpetaja kohale jõuavad
Omavahel öeldes, on meil meelevald ka ise muuta olukordi ja kui me seda ei tee, siis terendab sügavuses rahvuslik katastroof.

HARI OMA AEDA – tähendab, et tee seda esiti vaimses mõttes – kui sa usud. et saad oma maailma muuta, siis saad, kui ei usu, siis ei saa. Sa saad sedatõepoolest vaid oma usumõõtu mööda. Aga sul pole ka meelevalda kõigi välisündmuste üle – ent see võib olla kasvav, siis sul on ometi täielik meelevald selle üle, mis neist välissündmustest saab sinus eneses.

Teiseks hari oma aeda hingelises aspektis: sa saad hallata oma mõtteid ja tundeid suhtumise läbi, sul on meelevald muuta oma uskumusi ja me võime sulle õpetada kuidas saada enesekindlust. On õige, et enesekindlus on energeetiline küllus ja kui seda pole, siis seda lihtsalt ka ei sisenda. Aga sul on võimalus valida armastuse ja avatuse kõrgtee ja seal
tuleb enesekindlus ise su juurde.

Kolmandaks hari oma aeda materiaalses mõttes, mis on vaid vaimse teine pool – sisuliselt ideede ja energia manifestatsioon ehk nende toomine asjade maailma. Neljandaks hari oma aeda füüsilises mõttes – just praegu kriisi ajal ütleme: HAKKA FÜÜSILISEKS!  See on kiirabi stressi ja depressiooni vastu.

Ja sõna otseses mõttes - pane sel kevadel oma kätega midagi mulda....HARI OMA AEDA. Küllap oled isegi täheldanud, et taas on ausse tõusmas naturaalmajanduse suhted: sina annad oma ja mina oma. ma aia harimises võiks malli võtta kasvõi Ameerika presidendipaarilt, kes rajasid Valage Maja juurde  köögiviljaaia

Teate, mida traditsiooni sakraalse seaduse alusel tehti aedade hävitajatega? See meenutab kangesti seda, mis on juhtunud turu nähtamatu käega…See on võetud maha.

Kui turg meid ei aita, siis aidakem end ise. Vanasti oli Eesti Ringhäälingus tuntuim raadioonu
Felix Moor. Ta lasi endale sageli küsimusi esitada. Jäneda Põlluöökoolis oli üks tõumullikas, kes ei jäänu kuidagi tiineks ja põllöökooli poisid küsisidki Felix Moorilt, et mida teha, et mullikas tiineks jääks. No tullid siis hulgakesi  raadio juurde vastust kuulama, et näis, mis raadioonu ütleb. Felix Moor sõnas: „Aga Jäneda Põllutöökooli poistele ma ütlen: Poisid, mis ise tehtud, see hästi tehtud!““


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar